Warsztaty lodowe w Ice Cream Factory w Korczynie
16 maja 2023 roku uczniowie klas czwartych wybrali się do wytwórni czekolady w miejscowości Korczyna., gdzie wzięli udział w warsztatach lodowych, które prowadził sam Mistrz Polski Cukierników – Mirosław Pelczar.
Klasy 4 wraz z wychowawczyniami p. Anną Siarkowicz, i p.Marzeną Tenerowicz wybrały się na wycieczkę do wytwórni czekolady firmy M. Pelczar Chocolatier w miejscowości Korczyna. Uczniowie wzięli udział w warsztatach lodowych , które prowadził sam Mistrz Polski Cukierników Mirosław Pelczar, czyli właściciel wytwórni naturalnych lodów rzemieślniczych Ice Cream Factory, sieci Pijalni Czekolady Chocolate Factory oraz wytwórni naturalnych ręcznie robionych czekolad M. Pelczar Chocolatier.
Dzieci poznały proces produkcji lodów, użycie surowców, prezentację zabytkowych maszyn i urządzeń do produkcji oraz prezentację współczesnej pracowni lodowej. W trakcie warsztatów uczniowie degustowali lody tradycyjne, amerykańskie i własnoręcznie robione lody tajskie. Po dwugodzinnych zajęciach czekało na Nas czekoladowe szaleństwo czyli wnętrze pijalni, które urządzone jest w stylu starej fabryki. Zobaczyliśmy maszyny i urządzenia do produkcji czekolady oraz największą fontannę, która ma aż 1.10m wysokości! (to jedna z największych czekoladowych fontann w Polsce, która jest dostępna wyłącznie w Pijalni Czekolady w Korczynie). Po lodowo – czekoladowych atrakcjach w drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w rezerwacie skalnym „Prządki” na terenie Czarnorzecko-Strzyżowskiego Parku Krajobrazowego, w pobliżu Odrzykonia, a tam przejście szlakiem, wspinaczka po piaskowych skałkach oraz poznanie legend związanych z ich powstaniem. Widoki naprawdę wspaniałe!
Wycieczka z pewnością dostarczyła wszystkim miłych wrażeń i … dużo słodyczy.
przyg. A, Siarkowicz