Dzień wody, wiosny i zdrowego żywienia
W środę 22.03.2023 w bardzo zdrowy sposób witaliśmy wiosnę – zajęcia edukacyjne zmieniły swój charakter. Uczniowie przygotowywali, prezentowali i degustowali zdrowe posiłki i wykazywali się sprawnością fizyczną w czasie międzyklasowych konkurencji sportowych.. Nie zapomnieli też o życiodajnej wodzie…
Tworząc relację fotograficzną z wydarzenia, uczniowie korzystali ze sprzętu zakupionego w ramach Programu Laboratoria Przyszłości
Dzień zaczął się od przygotowywania przez każdą klasę zdrowych sałatek składających się z różnych warzyw i owoców. W każdej sałatce znalazło się mnóstwo witamin, a receptury wykonania były dokładnie opracowane przez zespół klasowy. Praca była precyzyjnie zaplanowana i odbywała się po czujnym okiem i z drobnymi wskazówkami opiekunów-nauczycieli.
Po zrobieniu sałatek wszyscy zebrali się na sali gimnastycznej, by obejrzeć przedstawienia o tematyce wiosennej zaprezentowane przez uczniów klas 1-3. Starsi przygotowali scenkę dramatyczną o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie, a szkodliwe spożywanie mnóstwa słodyczy i tłuszczów.
Po przedstawieniach kolorowych, radosnych, humorystycznych, ale pouczających występach każda klasa zajęła miejsce przy swoim stanowisku z wcześniej wspólnie zrobionym i udekorowanym, zdrowym posiłkiem. Skład i walory każdej sałatki prezentowali przedstawiciele klas. Oczywiście po prezentacji nastąpiła degustacja – można było skosztować przygotowanych sałatek.
Podsumowaniem dnia były emocjonujące zawody sportowe między klasami czwartymi, szóstymi i ósmymi. Przedstawiciele każdej z klas rywalizowali w kilku konkurencjach, a pozostali kibicowali „swoim” z balkonu nad salą gimnastyczną. Była to niewątpliwie najgłośniejsza i najbardziej dynamiczna część tego dnia.
Wiosenna zabawa pełna koloru, ruchu i śpiewu połączona z nauką o zdrowym żywieniu i możliwością degustacji pysznych sałatek wszystkim bardzo się podobała, co widać było na twarzy każdego ucznia.
przyg. KMR – Mateusz B. i Łukasz P., (klasa 8a)